Güvercinlerde Pamukçuk (Peynirleme) | Dost Derneği

Güvercinlerde Pamukçuk

blank
Tularemi Hastalığı (Pastörellozis)
7 Haziran 2018
blank
Kuşlarda Solunum Yolu Hastalıkları
7 Haziran 2018
blank
Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.

Güvercinlerde Pamukçuk (Canker-Peynirleme-Pamukçuk)

Güvercin hastalıkları arasında en sık görülenidir. Sindirim sistemine yerleşen tek hücreli mikroskobik bir organizmadır. Kuşların genel olarak boğaz ve ağız çevresinde yaşar. Kuşun bedeni dışında sadece birkaç dakika yaşayabilir ve ölür. Pamukçuk mikrobu dışarıda serbest olarak dolaşan ve uçurulan evcil güvercinlere genelde dışarıdan gelir. Kuşlarda mide yoktur, bunun yerine taşlık bulunur ve tüm kuşlar sindirim sistemini rahatlatmak için küçük taşları yerler. Eski ya da harabe bir evin çatısından, nemlenmiş ve rutubetlenmiş çürük durumda bir kiremitten kuşlara bu hastalık bulaşabilir. Vücuda bir kez giriş yapan pamukçuk kolay yerleşir ve çoğalmaya başlar. Tükürük yoluyla bulaşabildiği için kümes ortamında çok hızlı yayılabilir. Güvercinler yem yerken bazen yem tanelerini gagalarından düşürür ya da atarlar. Bu esnada mikrop bulaştırmaya yetecek kadar tükürük salgısı o yem tanesine bulaşmış olur ve onu yiyen diğer kuşun sistemine yerleşir. Benzer şekilde kümes içerisinde ortak kullanılan su kabı bu mikrobun yayılmasını sağlar. Birbirlerine yem kusan eş kuşlar, yavrularını kusarak besleyen ebeveyn kuşlarda bu hastalığı hızlı şekilde bulaştırırlar.

Teşhis ve Tedavisi

Pamukçuk mikrobu bulaşan güvercin eğer yetişkin ve bağışıklık sistemi güçlü bir kuş ise mikrop kuşun vücudunda çok yavaş seyredebilir ve hastalık yaratmayabilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda çok çabuk yayılır ve ölümcül olabilir. Mikrobu yayılmış ve hasta olmuş güvercinin ilk belirtileri halsizlik ve iştahsızlık, tüylerde kabarma ve şişme, göz çevrelerinde şişlik, tüy döküntüsü ve kızarma, kusma şeklinde olur. Bu belirtileri gösteren bir güvercine kesin teşhisi koyabilmek için ağız ve boğazına bakabilirsiniz.
Yayılan hastalığın tedavisi çok zor olduğundan ilk tercih mutlaka veteriner hekim olmalıdır. Eğer kendiniz bir tedavi uygulamak isterseniz 200 mg Flagyl tableti 1 litre suya karıştırarak kuşlara 3 gün vermelisiniz. Bu genellikle genç kuşlarda işe yarar ancak yaşlı kuşların dirençleri daha zayıf olduğu için bağışıklık sistemi pamukçuk ile baş edemez.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz