Kuşlarda Çiçek Hastalığı | Dost Derneği

Kuşlarda Çiçek Hastalığı

blank
Kuşlarda Solunum Yolu Hastalıkları
7 Haziran 2018
blank
Güvercin Hastalıkları
6 Haziran 2018
blank
Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.

Kuşlarda Çiçek Hastalığı

Kuş ölümlerine neden olan son derece bulaşıcı bir viral hastalıktır. Halk arasında frengi olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa yakalanan kuşlar kitlesel olarak çok çabuk ölürler. Hastalık ortalama 7 ve 15 gün arasında diğer kuşlara da bulaşır ve etkilerini göstermeye başlar. Eğer kuşlarda çiçek hastalığı tespit ederseniz ve gerekli tıbbi müdahaleleri yapmazsanız kuşlar ağzını sürekli açarak ve çırpınarak can verir.
Hastalığa Poxviridae familyasından Avipox virüsleri neden olur.

Belirtileri

Çiçek hastalığı diğer hastalıklara benzediği için belirtileri veteriner hekim anlayabilir.

Hastalığın Tedavisi

Hastalık süresinde A vitamini vermek faydalıdır. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotikler tedavide işe yaramayacaktır. Kuşlar bir defa bu hastalığı atlatırsa ömür boyu bağışıklık kazanabilir.
Kuşlarda çiçek hastalığının insanlara bulaşma riski yoktur.
Bu hastalık yaz dönemlerinde ve çok sıcak bölgelerde daha çok görünür.

Bulaşma Yolları

Virüse yakalanmış kuşların solunumundan dahi bulaşabilir. Ortak alan kullanımı, dışkı ve ortak mama kapları yoluyla diğer kuşlara çok çabuk bulaşır. Yavru bulunan kümeslere başka kümesten kuş almak tehlikelidir. Dışarıdan gelen kuşta hastalıklar kolayca yavrulardan başlayıp diğer tüm kuşlara etki edebilir. Bu virüs hemen hemen her kümeste bulunur. Kümes nemli ve sıcak ise virüs çok hızlı yayılır ve aşı yapılmamışsa kuşların tümü ölür.

Hastalıktan Korunma

Çiçek hastalığı bir virüstür. Tedavisinde antibiyotikler faydalı olmayacaktır. Tek yapılacak şey kümese yabancı kuş getirmemek, ziyaretçileri yasaklamak, eğer kümese ziyaretçi almak zorunda iseniz üst baş değiştirmek, en azından üzerine önlük, başına şapka giydirip ayakkabısını çıkartıp terlik ya da galoşla sokmak gerekir. Kümesi temiz tutup sık sık değişik dezenfektanlarla yerleri duvarları ve malzemeleri temizlemek gerekir.

Hastalığın Aşısı

Kuşlarda çiçek hastalığı aşısının adı kanereien’dir ve bu aşı yurt dışından temin edilmektedir. Tüm kuşlar yılda en az 1 defa aşılanmalı ve kuş eğer altı haftadan küçük ise aşı yapılmamalıdır.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz