Muhabbet Kuşu Hastalıkları | Dost Derneği

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

blank
Güvercin Hastalıkları
6 Haziran 2018
blank
Kedi Gribi
5 Haziran 2018
blank
Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Kuşlar oldukça hassas canlılardır. Çok kolay hasta olabilirler fakat iyileşme süreçleri oldukça zorludur. Evimizde beslediğimiz muhabbet kuşlarının sıklıkla yakalandığı daha doğrusu muhabbet kuşlarının genelinde sıklıkla görülen bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıkları şu şekilde açıklayabiliriz.

Kanser

Diğer canlılarda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da en çok görülen hastalıkların başında kanser gelmektedir. Kanser, kuşlarda görülen tümörlerin kötü huylu olmasından kaynaklanan bir hastalıktır.

Papağan Ateşi – Psittakoz

Papağan ateşi kuşlarda en çok görülen enfeksiyon hastalıklarından bir tanesidir. Aynı zamanda “Kuşlardan İnsanlara Bulaşan Hastalıklar” arasında yer alır. Genellikle papağanlarda görülen bu hastalık grip ile benzerlik gösterir. Papağan ateşi hastalığı bulaşıcıdır. Bu nedenle eğer bu hastalığa yakalanmış bir kuşunuz varsa mutlaka karantina altında diğer canlılar ile temas etmesini önleyerek iyileşmesini sağlamalısınız.

Guatr

Guatr, insanlarda olduğu gibi pek çok kuş türünde de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen hastalıklardan bir tanesi olan Guatr; kuşların yetersiz miktarda iyot tüketmesi ve çeşitli beslenme hatalarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

Kuşlarda Uyuz

Genellikle gaga mantarı ile karıştırılan uyuz, kuşların ayaklarında ve gagalarında kaşıntı, kepeklenme, pullanma, derinin kalınlaşması ve çatlaması gibi etkiler gösterir. Knemidocoptes türü akarların kuşların deri kıvrımlarına yerleşmesi ile meydana gelir.

Psitacine

Genellikle papağanlarda görülen ve viral bir hastalık olan Psitacine gaga ve tüy hastalığı, muhabbet kuşlarında da görülebilir. Özellikle genç yaştaki kuşlarda görülen bu hastalık kuşların kanat ve kuyruk tüylerini kaybetmelerine neden olabilir. Hastalığın ilerleyen seviyelerinde kuşun gagasında kangren meydana gelebilir. Bunun sonucunda ise gaga çok kolay kırılabilen bir yapı halini alır. Ayrıca kuşların mavi olan tüyleri beyaz, yeşil olan tüyleri ise sarı renge döner.

Karaciğer Hastalıkları

Muhabbet kuşlarında görülen karaciğer hastalığı özellikle gaganın aşırı uzaması, tüylerin köklerinde renk değişikliği yaşanması, ishal ve depresyon şeklinde kendini belli eder. Beslenmeden kaynaklı sorunların yaşanması muhabbet kuşlarında karaciğer hastalığı oluşumunu tetikleyebilir.

Kuruma Hastalığı

Hastalığın diğer adı olan megabakteriosis kaynağını hastalığın oluşumunda etkili olan bir mantardan almaktadır. Bulaşma yolları tam olarak tespit edilemeyen bu hastalığın kuşların dışkılarından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Kuşların vücuduna ağız yoluyla giren bu mantar mide ve bağırsak sistemlerini etkileyerek kuşların hasta olmasına neden olur.

Fransız Tüy Dökümü

Fransız tüy dökümü hastalığı olarak bilinen bu hastalık henüz yeni dünyaya gelmiş muhabbet kuşlarını etkileyen ve oldukça tuhaf seyreden bir hastalıktır. Ölümcül bir hastalık değildir fakat kuşların uçmalarını engelleyecek kadar sıkıntılı bir durumu ortaya çıkarır. Kuşlarda Fransız Tüy Dökümü ile ilgili detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan yazıyı okuyabilirsiniz.

Kahverengi Hipertrofisi

Yaşlı ve dişi kuşlarda görülen bir hastalıktır. Hormonal bir bozukluk olduğu için dişi kuşların üreme organlarını etkiler. Üreme organlarında oluşan tümör nedeniyle cere rengi değişir.

Trichomonas

Muhabbet kuşlarında görülen trichomonas bir çeşit mikrobun vücuda girmesi ile ortaya çıkar. Kuşların içtikleri sulardan ya da yediği yiyeceklerden bulaşan bu hastalık özellikle yavru kuşlar için ölümcül olabilir. Yetişkin kuşlarda ölümcül etkiler göstermese bile ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz