Tularemi Hastalığı (Pastörellozis) | Dost Derneği

Tularemi Hastalığı (Pastörellozis)

blank
Hamster Hastalıkları
7 Haziran 2018
blank
Güvercinlerde Pamukçuk
7 Haziran 2018
blank
Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.

Lütfen Evcil Hayvan Satın Almayın, Sokaktan Sahiplenin.

Sizler satın almazsanız sevimli dostlarımız da kafesler içinde, zor şartlarda üretilmez ve satılmaz.
Onlara bu hayatı yaşatmayın. Onlara bu hayatı reva görenlere destek olmayın.

Tularemi Hastalığı (Pastörellozis)

Kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Pasteurella Tularensis'tir. Sık rastlanan hastalıklardan biridir. Ölümcül hastalıklardan olan tularemi hastalığı taşıdığı tehlikeli riskler nedeniyle erken müdahale edilmediği takdirde çok tehlikeli sonuçların oluşmasına neden olabilmektedir. Tavşan, sincap ve fare gibi küçük kemirgen hayvanlardan doğrudan bireye bulaşabilen tularemi hastalığının ana etkeni ise ”francisella tularensis” adını alan bir mikrop türüdür. Diğer birçok ölümcül hastalıklara nazaran genellikle etkisini 3 gün gibi kısa bir sürede gösterebilen tularemi hastalığı özellikle Afrika ve Brezilya gibi küçük kemirgen hayvanların yoğun olarak bulunduğu ülkelerde çok daha sık görülmektedir. Kuluçka süresi 3 gündür.

Hastalık Belirtileri

Birdenbire hızla yükselen ateş, şid¬detli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çı¬kar.

Hastalığın Teşhisi

Hastalığın tanısı çoğunlukla klinik semptonlara göre belirlenir. Tipik belirtiler gösteren olaylarda hastalığın tanımı zor değildir. Özellikle kuru öksürük, burun ve göz akıntısı en önemli belirtilerdir.

Nasıl Gelişir?

Pasteurella Tularensis yeri saptanamayan genel mikroplanmalara neden olduğu gibi, deride, gözde, akciğerlerde, ve sindirim yolunda da yerelleşebilir. Dış tularemide bulaşmanın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek parçalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağırsak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Çoğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edilmeyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır.

Bulaşma Yolları

Hava ve temas yoluyla bulaşan bu hastalığa karşı koruma alma amaçlı yapılacak ilk hareket tavşanının eğer kalabalık bir ortamda ise diğer tavşanlar ile temasını kesmektir. Bazı tavşanlar taşıyıcıdır.

Tedavisi

Ölüm oranı ilaç tedavisi nedeniyle oldukça düşüktür. İyileşme kimi zaman aylar sürebilir. Antibiyotikler aracılığıyla hastalığın tedavisinde büyük aşamalar sağlanmıştır. Lenf bezlerinin iltihaplı durumlarında cerrahi tedavi gerekebilir.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz