Hamster Hastalıkları | Dost Derneği

Hamster Hastalıkları

blank
Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalıklar
7 Haziran 2018
blank
Tularemi Hastalığı (Pastörellozis)
7 Haziran 2018
blank
Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.

Lütfen Evcil Hayvan Satın Almayın, Sokaktan Sahiplenin.

Sizler satın almazsanız sevimli dostlarımız da kafesler içinde, zor şartlarda üretilmez ve satılmaz.
Onlara bu hayatı yaşatmayın. Onlara bu hayatı reva görenlere destek olmayın.

Nezle ve Grip

Hamsterler nezle ve gribi genelde insanlardan kaparlar. Roka ve vitaminli yemler ile bu hastalıktan koruyabilirsiniz. Geçici hastalıklardır, eğer bu hastalık onun iyileşmesi için gösterdiğiniz çabalarlada düzelmezse (3hafta-1ay) veterinere mutlaka götürün. Her hapşırma grip belirtisi değildir. Bazen burnu kaşındığında veya toz yuttuğunda da doğal olarak hapşırabilir.

Tümörler-Kanserler

Tümör ve kanserler daha çok yaşlı hamsterlarda görülür. Kanser riski dişi hamsterlarda erkek hamsterlara göre daha çok görülür. İç organlarda görülen iç tümörlerin tedavisi oldukça zordur. Dış tümörlerin tedavisi ise bazı durumlarda mümkün olabilmektedir. Hamsterlarda tümörler enfeksiyonlu yaralarla karıştırılabilir. Tümörle birlikte tüy kaybı, uyuşukluk, zayıflama ile birlikte olur ama her zaman değil. Hamsterın vücudunda bir şişkinlik görüldüğünde hemen veterinere gidilmelidir ; çünkü erken teşhis çoğu zaman tümibi belirtiler ortaya çıkar.

Stres

Hamsterler yuvalarından uzaklaşma, kafeslerinin çok sık temizlenmesi ya da oyuncaklarının olmaması sebepleriyle strese girebilir. Bu konuyada dikkat etmeliyiz.

Şok

Şok birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazen Hamster yüksek bir yerden düştüğünde ya da yaralandığında bazen de nedeni belirlenemeyen zamanlarda şoka girebilir. Şok durumunda sessizdir, topallayabilir, afallamış durumdadır, kalbi çok hızlı atar. Bu durumda onu elinize alıp hafif hafif elinizi vücuduna sürtün böylece kan dolaşımını kolaylaştırmış olursunuz. Ardından onu sıcak ve mümkünse karanlık ve sessiz bir odaya alın. Eğer bir kaç saat içinde kendine gelmezse bir veterinere götürün.

Böbrek Hastalıkları

Hamster’larda en sık rastlanan böbrek hastalığı CPN (chronic progressive nephrosis) olarak bilinen kronik nefrozis’tir. Bu hastalıkta böbrekler büyür ve idrarda çok miktarda protein bulunur. Düşük protein içeren diyetlerle beslenme uygulanması, vücuda giren kalori miktarının azaltılmasıyla hastalık kontrol altına alınabilir. Bu hastalığın yanı sıra hamsterlarda "amyloidosis" olarak bilinen ve böbreklerde protein birikmesine bağlı böbrek fonksiyonlarının azalması da sık olarak karşılaşılan bir böbrek rahatsızlığıdır. Bunlara ilave olarak değişik tümörlerin böbreğe yerleşmesiyle de hamsterlarda böbrek hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Hamsterlarda böbrek hastalıklarının en göze çarpan belirtileri şunlardır:
İştahsızlık
Aşırı su içme ve çok miktarda idrar yapma
İdrar yapma sırasında zorlanma ve ağrı belirtileri
Kilo kaybı
Dehidrasyon (vücutta su kaybı) olarak sayılabilir.
Hamsterlarda böbrek hastalıklarının teşhisi için veteriner hekiminizin yapacağı fiziksel muayene ve sizden alacağı hastalığın geçmişine ait bilgilerin yanı sıra; kan ve idrar analizleri ve röntgenle görüntüleme teknikleri yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra gerekli görülürse endoskopi, ultrason ve böbrek biopsisi de teşhis için gerekli olabilmektedir. Hastalığın tedavisinde veteriner hekiminizin belirleyeceği sıvı tedavileri ve beslenmeyle ilgili diyet uygulamaları hayati önem taşımaktadır. Böbrek hastalığına yol açan asıl sorunun tespit edilmesi ve ortadan kaldırılmasıyla hastalık kontrol edilebilir. Eğer hastalığın enfeksiyon etkenleriyle ilişkisi varsa uygun ilaçlarla onların da tedavileri yapılmalıdır. Düzenli olarak tahlillerin tekrarlanması, uygun ve sağlıklı bir ortamda bakılması ve düşük protein ve enerji içeren diyet uygulanmasıyla hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması böbrek hastası hamsterınızın ömrünü uzatacaktır.

İshal

Çok sulu yiyecekler, bol sıvı alma gibi nedenlerden kaynaklanır. Eğer Hamsterınızın ishal olduğunu görürseniz katı gıdalar ile onun iyileşmesini sağlayabilirsiniz. İshalle birlikte dehidrasyondan dolayı hamsterlerin suya gereksinimi daha çok olur. İshal boyunca suyunu kesinlikle eksik etmeyin. İshalde ağır koku, kan görürseniz mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz.

Diş Sorunları

Tüm kemirgenlerin dişleri hayatları boyunca uzar. Çoğu hamster sahibi hamsterının dişlerine baktığında uzunluğu karşısında şaşırarak genellikle törpülenmeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Ancak bu son derece yanlıştır.
Bazen dişleriyle sert objeleri, dalları, yiyecekleri kemirirken hamsterların dişleri kırılabilir. Ağzın içinde ya da çevresinde belirgin kan kırılmış bir dişin habercisi olabilir. Hamsterın bir ya da bir kaç dişini kaybetmesi hem diğer dişlerin de kısaltılmasını hem de beslenme programının değiştirilmesini gerektirecektir. Haşlanmış patates, değişik sebze ve meyve püreleri hatta bebek mamalarına ağırlık vermeniz hamsterınızın rahatsızlık çekmeden yemek yiyerek yaşamına normal olarak devam etmesini sağlayacaktır.

Tırnak Sorunları

Yeteri kadar hareket eden bir hamsterda nadiren aşırı uzun tırnaklarla karşılaşır. Genellikle uzun tırnaklar hamsterınız yaşlanınca ya da daha az aktif hale gelince ortaya çıkacaktır.
Eğer tırnaklar arkaya doğru kıvrılarak uzamaya başladıysa ve deriye batıyorsa hamsterınızın tırnakları fazlasıyla uzamış demektir. Hamsterınızın tırnaklarının sadece kıvrılmış kısmının ucundan bir tırnak makasıyla kestiğinizde zaten kendisi gereken düzeltmeyi yapacaktır. Kafesin tabanına su zımparası adı verilen çok ince bir zımparayı 3-4 gün koymanız tırnaklarını törpülemesine yardımcı olacaktır.

Wet Tail (Islak Kuyruk)

Hamsterlarda en fazla görülen, bulaşıcı ve ciddi bir hastalıklardan biridir. Çoğunlukla strese bağlı olarak, kötü beslenme, çevresel değişiklikler, erken sütten kesilme, kirli kafesler ve kalabalık kafeslerde görülür. Yetersiz ve kalabalık taşıma kalıplarına konulması genç hamsterları strese sokabilir özellikle annesinden yeni ayrılma travması da yaşıyan hamsterlarda sık görülür. En belirgin özelliği ise hamster uyuşuk ve kambur pozisyoda oturur, midesinden rahatsızdır.
Wet tail bakteriyel bir enfeksiyon olmakla birlikte çoğunlukla ishalle karıştırılır. Wet taillede kuyruk bölgesinin üstü ve anus çoğunlukla nemlidir ishaldeyse çoğunlukla kötü hakim olur nemli bölge anus çevresinde toplanır.
Belirtilerin göstermesi 7 gün alabilir bazen ölümcül sonuçlara neden olabilir, hamster çoğunlukla yemeyi ve içmeyi reddeder. Eğer kafeste diğer hamsterlar varsa diğerlerine bulaştırabilir .
Wet tail, syrian hamsterlara özgü bir hastalıktır dwarf hamsterlarda (gonzales) bu hastalık görülmez. Korunmak için kafesi 2-3 günde bir temizlemek ve veteriner yardımıyla antibiyotik tedavisi uygulamaktır. Ciddi bir hastalık olduğu için veterinere götürmeniz gerekir.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz