Tavşanlarda İshal | Dost Derneği

Tavşanlarda İshal

Çinçilla Hastalıkları
8 Haziran 2018
Kedilerden İnsanlara Geçen Hastalıklar
7 Haziran 2018
Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.

Lütfen Evcil Hayvan Satın Almayın, Sokaktan Sahiplenin.

Sizler satın almazsanız sevimli dostlarımız da kafesler içinde, zor şartlarda üretilmez ve satılmaz.
Onlara bu hayatı yaşatmayın. Onlara bu hayatı reva görenlere destek olmayın.

Tavşanlarda İshal Sorunu

1- Enfeksiyon Kaynaklı İshal
2- Beslenme Sorunundan Kaynaklı İshal

1-Enfeksiyon Kaynaklı İshal

Enfeksiyona bağlı gelişen ishallerde ishale neden olan bakteri, virüs ve parazit gibi organizmalardır. Bu durumda tavşanda ishalle birlikte başka hastalık belirtileri de gözlemlenebilir. Tavşanın ateşi çıkar, yemek yemez, su içmez, halsizlik durumu vardır. Kafesinin bir köşesinde hareketsiz olarak durur. Tavşan da böyle bir durum ortaya çıktığı zaman hemen bir veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Çünkü ishal ile birlikte sürekli bir sıvı kaybı vardır ve hastalığa bağlı gelişen iştahsızlık nedeniyle yemek yiyemez. Tavşanın dışarıdan hekim tarafından desteklenmesi gerekmektedir.

2-Beslenme Sorunundan Kaynaklı İshal

Beslenme hatalarına karşı oluşan ishalin nedeni ise tavşanların kendilerine uygun bir biçimde beslenmemeleridir. Burada anahtar besin maddesi selülozdur. Tavşanların beslenme tipi omnivordur. Yani otçul beslenmeleri gerekmektedir. Tavşanlar etyemezler. Bunun yanında evimize aldığımız yavrular bazen çok ufak olduklarında süt verilmesi gibi bazı yanlışlıklar ortaya çıkmaktadır. Bizim kullandığımız inek sütü ile tavşan sütü arasında çok farklılıklar vardır. Bu yüzden inek sütü verilen tavşan yavrularının sindirim sistemi bozulmaktadır. Tavşanlar inek sütü içmezler. Tavşanlarımız çok küçük olduklarından bu durumu atlatamamaktadırlar. Bu yüzden tavşanlarımıza süt vermemeliyiz.
İkinci yapılan bir yanlış da tavşanlarımızın sindirim sistemleri gelişmeden, tavşan 6 aylık olmadan yaş marul, lahana, elma, kıvırcık, havuç, domates vb sebze-meyve verilmesidir. 6 aydan sonra sürekli değil hafta 1-2 kere olmak üzere az miktarda verilebilir. Ama selüloz oranı yeterli bir pelet yem ile beslenme yapılıyorsa bu besinleri vermeye gerek yoktur. Özellikle tavşanlar 20 günlükten itibaren kuru ot, kuru yonca gibi besinlere aşırı bir ihtiyaç duyarlar ve severek tüketirler. Bu besinleri temin etmek güç olduğundan kuru yonca unlu pelet yem kullanmak en doğrusudur.

Korunma

Enfeksiyona karşı oluşan ishalleri sadece hijyen kurallarına uyarak önlem alabiliriz.
Beslenme hatalarından oluşan ishalleri engellemek de elimizdedir. Bu sebeple tavşanlarımıza uygun bir beslenme uygulamalıyız. Eğer tavşanınız ishal olmuş ise özellikle beslenmesine dikkat ediniz bol bol kuru gıdalar veriniz. Yeşillikleri yıkamadan azaltarak vermelisiniz. Tavşan ishal olduğu zaman su kaybı fazla olacağı için mutlaka su kabına su bulundurun.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz