İnsanlardan Kedilere Bulaşan Hastalıklar | Dost Derneği

İnsanlardan Kedilere Bulaşan Hastalıklar

blank
Sahipli Hayvanlar ve Yasal Haklarınız
13 Haziran 2018
blank
İnsanlardan Köpeklere Bulaşan Hastalıklar
12 Haziran 2018
blank
Antropozoonoz Hastalıklar: İnsanlardan hayvanlara bulaşabilen hastalıklardır.
Bu sayfamızda İnsanların kedilere bulaştırdıkları Kedi Tırmığı Hastalığı, Tularemi, Toksoplazma, Kuduz gibi hastalıklar hakkında bilgiler bulunmaktadır.
UNUTMAYIN!
Hayvanlarımızı ve kendimizi hastalıklardan korumanın en önemli yolu sevimli dostlarımızı zamanında AŞILAMAKTAN geçer.

İnsanlardan Kedilere Bulaşan Hastalıklar

Toplumumuzda çoğu kişi hayvanların hastalık taşıdığına dair bir inanışa sahiptir. Ancak insanların hayvanlardan hastalık kapma olasılığı yiyeceklerden, sudan ve diğer insanlardan kapma olasılığından çok daha düşüktür.
Hastalıklar genellikle türe özgüdür; yani kedi hastalıkları kedilere, köpek hastalıkları köpeklere, insan hastalıkları ise insanlara geçer.
Ancak aşıları yaptırılmamış hayvanlarımıza geçen bazı hastalıklar da söz konusudur.

Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi tırmığı hastalığı bakteriyel bir enfeksiyondur. Etkeni , Bartonella henselae isimli bir bakteri olan hastalık 1950 yılında Dr. Robert Debre tarafından son konağının kediler olduğunu iddia edilmiştir. Ancak ilerleyen yıllarda hastalığın kedi kaynaklı olmadığı anlaşılmıştır. Hastalığın etkeni olan bakteriyi kediler taşıyabildiği gibi enfekte bir kediyi ısıran kenenin ya da pirenin ısırdığı insanlar da taşıyıcı olabiliyor ve taşıyıcı insandan da kedilere bulaşabiliyor. Yani kedi tırmığı hastalığının adı kedi tırmığı olsa da aslında kedilerden insanlara bulaşabildiği gibi insanlar da bu hastalığı kedilere bulaştırabiliyor.

Tularemi

Etkeni Francisella tularensis isimli bir bakteridir. Bu bakterinin neden olduğu enfeksiyon insanlardan kedilere bulaşabildiği gibi diğer türler arasında da yayılabiliyor. Örneğin tavşandan fareye, fareden köpeğe de geçebiliyor. Hastalığın en önemli taşıyıcılarıysa sivrisinekler ve diğer eklem bacaklılar. Yani tularemi hastası bir insanı sokan sivrisinek kediyi de soktuğunda hastalığı insandan kediye bulaştırmış oluyor.

Toksoplazma

Kedilerle insanların paylaştığı hastalık; toksoplazmadır. Bu hastalığın gebelik döneminde düşük riskine yol açması nedeniyle her yıl sayısız kedi anne adayı sahipleri tarafından sokağa atılıyor!
AŞILARI DÜZENLİ OLARAK YAPTIRILAN KEDİLERDE TOKSOPLAZMA HASTALIĞI OLMASI İMKANSIZDIR!
Ayrıca toksoplazma insanlardan da kedilere bulaşabiliyor.

Kuduz

Kuduz hastalığı insandan insana bulaşabildiği gibi insandan kediye de bulaşabiliyor. İnsanlardan kedilere bulaşan hastalıklar içinde en tehlikelisi olan kuduzun bulaşması için kuduz virüsü ile enfekte olmuş bir insanın vücut sıvılarının kedinin derisinden ya da mukozalarından içeri girmesi gerekiyor.
Destek Olmak İçin Paylaşabilirsiniz